Nagyon szeretek kiflit sütni a gyerekekkel. Ilyenkor azt játsszuk, hogy a konyha egy pékség, a mi pékségünk. Egy olyan hely, ahol minden garantáltan gluténmentes, ahol nem kell félni a keresztszennyeződéstől és a diétahibától sem. Ahol valóban csak az van a kifliben, amit mi beleteszünk. Ez egy olyan pékség, ahol szívvel-lélekkel, egyszerű receptből készülnek a finomságok.
A kifli készítése egy közös program, olyan mintha gyurmáznánk. Formázgatjuk, alakítgatjuk a tésztát, amíg olyan nem lesz, mint amilyet szeretnénk.
A kiflik ezúttal ilyen formát kaptak:
Ezt az alapreceptet variáltam át kissé:
Alaprecept gluténmentes, sós kelt tésztákhoz – egyszerű elkészíteni
1 bögre = 4 dl
fél bögre Nutri Free mix Per Pane kenyérliszt
fél bögre Labeta UNIVERZÁLIS LISZT>>
fél bögre Labeta FEHÉRKENYÉR>>
fél bögre Madame Loulou KENYÉR – PIZZA – LAKTÓZMENTES>>
3 evőkanál burgonyapehely – Cornito
1 csomag szárított Budafoki élesztő
3 evőkanál Liga
fél bögre langyos rizstej
fél bögre langyos víz
2 evőkanál rizstejszín
só ízlés szerint
Elkészítés:
– A tésztát alaposan kavarjuk ki kézi mixer dagasztó spiráljával. Szánjunk rá legalább 10 percet.
– Tegyük egy kevés olajjal kikent tálba, takarjuk le és kelesszük langyos helyen 30 percet.
– Gyúrjuk át alaposan, hajtogassuk. Minden hajtogatás után várjunk pár percet. Legalább 4-szer, 5-ször hajtogassuk.
– Kelesszük ismét 30 percig.
– Osszuk 4 egyenlő részre a tésztát, formázzunk belőle 4 cipót.
– Vagdossuk be ferdén a tetejét.
– Sütőpapíros tepsire helyezzük, egymástól kissé távolabb, mert sütés közben még szépen nőni fognak.
– Pihentetjük 15 percet.
– Egy felvert tojással megkenjük a tetejét, hogy jó ropogósak legyenek.(kihagyható)
– A sütő aljába érdemes tenni egy tepsit, rajta jégkockákkal. Vagy pedig szóróflakonból néha (minden 10. percben) megpermetezni vízzel a cipókat. Így még szebben feljönnek és a héjuk is ropogósabb lesz.
– Előmelegített sütőben 220 fokon kb. 10 percig sütjük, majd 200 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.
További termékek listája ide kattintva>> böngészhető át.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: