Rengetegen olvastátok a sós kelt tészta alapreceptemet, sok-sok visszajelzés is érkezett arról, hogy mennyire szeretitek az egyszerűsége miatt.
Elárulok nektek egy titkot:
ugyanez a helyzet az édes kelt tésztákkal. Egyetlen alapreceptből dolgozom és azt variálom szinte mindenre, váltogatva a formázási technikát illetve az ízeket, töltelékeket.
Ne féljetek gluténmentesen, tejmentesen sütni, bátran álljatok neki és érzéssel tegyétek. Nem kell idegeskedni, izgulni, a titok egyszerű:
– ha túl lágy a tészta, adj hozzá még egy kis gm lisztet
– ha túl keménynek érzed, lágyítsd folyadékkal
Sokan megkerestetek már ezzel kapcsolatban és mindenkinek csak azt tudom mondani, lazán, érzéssel süssetek.
A bögrés receptek is ezért jók, mert elronthatatlanok, nem kell méricskélni, sem grammra pontosan kimérni. Az alaprecept pedig még könnyebbé teszi a sütögetést, hiszen nem kell minden finomsághoz más receptet megjegyezni millió hozzávalóval, hanem elég ezt észben tartani és utána már bármit el tudsz készíteni belőle, szinte gondolkodás és extra előkészületek nélkül.
Csak néhány példa:
kakaós csiga, mákos csiga, kókuszos csiga, töltött édes kiflik, batyuk, édes ropik, édes háromszögek, bukta, kalács és még hosszan, de hosszan sorolhatnám.
Körülöttem mindig itt nyüzsög a két gyermekem, sokszor segítenek is a konyhában, imádnak sütni.
Gondolkodás nélkül el tudnak készíteni bármit – az én segítségemmel, hiszen még picik – a két alapreceptből. Ez is fontos volt számomra, hogy egyedül, könnyen, de biztosan tudjanak majd saját maguknak sütni bármit, ha nagyok lesznek.
Ez a két recept az alap ezen az élethosszig tartó gluténmentes úton. Számukra öröm a sütés, mert mindig van sikerélményük.
Amiért tehát bátran merem ajánlani nektek a mi kis bevált és minden nap használt alapreceptjeinket:
- egyszerű
- könnyen megjegyezhető
- lazán el tudsz készíteni bármit
- a recepten sem kell agyalni, mert az alap mindig ugyanaz
- elronthatatlan
- finom
Íme, amiből és ahogy régóta készítem az édes kelt tésztákat:
Alaprecept édes kelt tésztákhoz
Hozzávalók:
2 bögre gluténmentes lisztkeverék (én a Nutri Free Mix Per Pane-t használom)
1 zacskó Budafoki szárított élesztő
1 zacskó Dr. Oetker vaníliás cukor
fél bögre cukor vagy Eritrit
2 evőkanál The Bridge rizstejszín
fél bögre (vaníliás) rizstej
fél citrom reszelt héja – a fél citrom kifacsart leve
2 evőkanál Vénusz vaj ízű margarin vagy LIGA
1 tojás
csipetnyi só
Elkészítés:
- Dagasztás. Mindent egy tálba öntesz és kézi mixer dagasztó spirálja segítségével dagasztod a tésztát. Se nem kemény, se nem lágy tésztát kapunk, ami könnyen formázható lesz.
- Előkelesztés. Letakarod a tésztát és langyos helyen keleszted kb. 1 órát. Nem mindig szoktam előkeleszteni, ha nincs túl sok időm, ezt a lépést kihagyom.
- Formázás. Jó alaposan berizslisztezett szilikon munkalapra borítom a tésztát, párszor lazán átgyúrom és berizslisztezett nyújtófa segítségével nyújtom a tésztát az adott péksüteményhez kellő vastagságra. Itt szaggathatod, vághatod, tölteléket tehetsz rá, felcsavarhatod, amit épp készíteni szeretnél. Egy a lényeg, az eszközt mindig rizslisztezd be, mielőtt használod.
- Kelesztés. Sütőpapíros tepsire helyezd a megformázott péksüteményt és langyos helyen keleszd kb. fél órát.
- Sütés. A sütés előtt kend le a péksütik tetejét, hogy legyen majd szép színe. Ezt többféleképpen megteheted, ízlésedtől függően: margarinnal, tojássárgájával, vaníliás cukorral elkevert tojássárgájával, olajjal, tojásfehérjével… Előmelegített sütőbe tolod a tepsit és kb. 30-40 percig sütöd, 180 fokon. Attól függ a sütési idő, hogy milyen méretű és vastagságú péksüteményt készítesz és hogy milyen a sütőd. Ezt ki kell tapasztalni. Sütési idő vége előtt kb. 10 perccel én át szoktam kenni a tészta tetejét rizstej és vaníliás cukor keverékével, így még finomabb lesz a végeredmény.
- Várd meg míg hűl egy kicsit – na ez a legnehezebb lépés – majd fogyaszthatod is…
Aki nincs tejmentes diétán az használhat tejet, tejszínt vagy más margarint, vajat is.
A bögre 2 dl-es, de használhatsz bármilyet, bármekkorát az arányok betartásával.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: