Gluténmentes napló

11 veszélyforrás a gluténmentes diétában

Mindig figyelned kell, ha gluténmentes diétát kell tartanod:  legyél alapos és körültekintő, hiszen a lisztérzékenység egyetlen kezelési módja az élethosszig tartó, szigorú gluténmentes diéta! Néha olyan dolgok is okozhatnak bajt, amiről nem is gondolnád!     11 veszélyforrás a gluténmentes diétában:     1. Előfordulhat olyan,  hogy maga a termék gluténmentes, viszont olyan termékek előállítása… Tovább »

44 tünet, mely lisztérzékenységre utalhat

A lisztérzékenység egész sor komoly egészségügyi problémát okozhat. Az alábbi tünetek esetén felmerülhet a lisztérzékenység gyanúja, így mindenképpen szükséges szakorvoshoz fordulni és vizsgálódni ez irányban is.     44 ismert és kevésbé ismert tünetet ismertetünk most olvasóinkkal, melyek lisztérzékenységre is utalhatnak:   1. hasmenés   2. lazább, zsíros széklet   3. fogyás   4. folyadék… Tovább »

Hihetetlen történet! Amikor a Wifi, a mobiltelefon, a TV is megölhet…

Sokkoló diagnózissal kellett szembesülnie egy 50 éves brit nőnek. Jackie Lindsey egy ritka betegségben szenved: allergiás az elektromosságra, azaz elektromágneses túlérzékenységben (EHS) szenved.   Így tehát az elektromos készülékek, számítógépek, televíziók, mobiltelefonok, de még a WifiI által gerjesztett elektromágneses hullámok  is  anafilaxiás sokkot, azaz extrém, életveszélyes allergiás reakciót okozhatnak nála. Ez egy annyira ritka betegség,… Tovább »

Mit NEM fogyaszthatsz a tejmentes diétában?

Bármilyen diétát is kell tartanod, az első és a legfontosabb dolog, amit meg kell tanulnod: bármit is vásárolsz, a címkét MINDIG alaposan olvasd át. Ezen ugyanis már köteles a gyártó minden összetevőt feltüntetni, sőt az allergén anyagokat már vastagon jelölve emelik ki.   Mivel a gyártó bármikor megváltoztathatja az adott termék összetevőit, a gyártás folyamatát,… Tovább »

Felháborító!!! A gluténmentes mégsem gluténmentes?

Kemény munka áll a gluténmentes (és tejmentes, szójamentes, fruktózszegény) diétánk mögött. Napi szinten. Állandóan böngészni kell a címkéket, összetevőket, allergén információkat, gyártói közleményeket, hogy mely termékek fogyaszthatóak biztonsággal és melyek kerülendők.   A legegyszerűbb hozzávalókra is vonatkozik ez, nemcsak a lisztekre, például: pirospaprika, só, fűszerek, szószok, felvágottak, de még az előre csomagolt, tálcás darált hús… Tovább »

10 tévhit a lisztérzékenységről (cöliákiáról)

10 tévhit a lisztérzékenységről (cöliákiáról). Azaz olyan mondatok, kérdések, amiket biztosan sokszor hallottál már és amelyektől néha bizony égnek állt a hajad.      Egy csokorba gyűjtöttem össze ezeket a tévhiteket és hozzá, mellé a tényeket is. Íme:     1. Megelőzhető a lisztérzékenység. – Nem igaz! NEM lehet megelőzni!!! Amit biztosan tudni lehet a… Tovább »

Mi okozza a lisztérzékenységet a NEM lisztérzékenyek szerint – 5 elképesztő állítás

Ha egy NEM lisztérzékennyel beszélgetek, akkor igen hamar előbukkan a kérdés: mi okozta vajon a lisztérzékenységet a kisfiamnál és a kislányomnál? Épp belevágnék ennek gyors és érthető magyarázatába, mikor kibukik a beszélgetőpartnerem szájából (és fejéből) egy-egy (nem igaz) állítás, okosság (oltári butaság), (hamis) feltevés.     Amikor először hallottam ilyet, azt hittem rosszak a füleim… Tovább »

“Majdnem meghalt a kisfiad? És akkor mi van?!”

A gluténmentes élet legnagyobb nehézségét számunkra az emberi gonoszság okozza. A gyerekek értelmesek, készek elfogadni, hogy a kislányom és a kisfiam mást esznek, mint ők, másképp élünk, mint ők. De nem tekintik őket MÁSNAK.   Kezdettől fogva problémamentes a kis életük a gyermekeimnek e tekintetben. Ezzel szemben, amilyen csatákat kell vívnom anyukaként bizonyos szülőkkel, hát… Tovább »

10 + 1 dolog, ami JÓ a gluténmentes diétában

“Lisztérzékenység… Gluténérzékenység… Cöliákia…”     Amikor az ember először meghallja a diagnózist, szinte sokkot kap.     “Az egyetlen kezelési mód, gyógymód az élethosszig tartó szigorú gluténmentes diéta.”     Na, ha eddig nem kaptál sokkot, most biztosan.       Millió kérdés kezd kavarogni a fejben:  -Mit fogok enni ezentúl? – Mire kell figyelni?… Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!