Gluténmentes napló

Végzetes szülés: a magzatvíz ölte meg a fiatal nőt

Szívfájdítóan szomorú történetet tett közzé nemrég egy gyászoló férfi. Felesége, miután megszülte kisbabáját,  meghalt. Egyetlen egy közös fotó készült  a szülés után anyukáról és kisbabájáról, majd elvitték a babát lemérni és megvizsgálni. Ekkor történt a borzalmas és felfoghatatlan tragédia. A nő meghalt. Súlyos allergia lépett fel nála.

 

 

 

Azon a bizonyos napon Tim Cook, boldogan figyelte a nővért, amint mérlegen megméri újszülött lányát Chloe-t, pár  pillanattal a szülés után. A férfi megfordult, ránézett feleségére és azonnal látta, hogy nagy a baj.  Natalie ekkor már az életéért küzdött.

 


A 35 éves anyuka egy hihetetlenül ritka és rendkívüli allergiás reakciót produkált a szülés után, szinte azonnal: a szülés során a magzatvíz bekerült a véráramba és tüdőembóliát okozott.

 

A fiatal nő a szülés után négy órával ugyanabban a szobában halt meg,

ahol életet adott második gyermekének.

 


A Natalie  halálát okozó  magzatvíz embólia (ME) egy  megmagyarázatlan és felfoghatatlan állapot:  valószínűleg, amikor a  magzatburok megrepedt, akkor történt a baj:   magzatvíz került az anya vérkeringésébe, először súlyos allergiás reakciót okozott, majd a nő tüdőembóliát kapott. Megállt a szíve. Az orvosok azonnal cselekedtek, küzdöttek az életéért, sikertelenül.

 


Natalie özvegye Tim Cook most beszélt először az akkor történtekről.

 

 

Sosem fogja elfelejteni azt ami akkor, 2014.  július 2-án történt, a napot, mikor a lánya megszületett és amikor ugyanazon a napon a szeretett felesége meghalt. 

 

“Ez volt életem legjobb, majd legrosszabb napja…” – mesélte megtörten a férj. “Nehéz elhinni, hogy ilyen megtörténhet, hogy ilyen létezik. Felfoghatatlan.”– tette hozzá. „Hogy történhetett ez ? Ez annyira hihetetlenül ritka, hogy ez tényleg megtörténjen. Egyik percben együtt  örültünk lányunk születésének és a következő percben pedig már  haldoklott.”

 

Tim  elmesélte, teljesen normális terhesség volt, enyhe méh-összehúzódások már voltak pár napig, de amikor elfolyt a magzatvíz, azonnal bementek a kórházba. „Elindultunk a kórházba, mint bármely más pár, megkönnyebbültünk, hogy végre jönni fog a baba.”

 

 

 

Természetes úton szerette volna világra hozni második gyermekét is az anyuka, de kiderült, sürgősségi császármetszésre lesz szükség a baba rossz fekvése miatt.  


Chloe 11:44-kor született, majd  ráhelyezték Natalie mellkasára pár másodpercig, a nő csak mosolygott a férjére és a babára, nagyon örült, hiszen kislányra vágytak. Majd a babát elvitték lemérni. 
De ahogy megfordult, hogy elmondja feleségének a baba méreteit, Tim észrevette, hogy valami nagy baj van Natalie-val. „Megfordultam, néztem Natalie-t, de ő már nem volt magánál, elájult. Már nem nyerte vissza az eszméletét. Gyermekünk születése után 4 órával meghalt.”Az ME (magzatvíz embólia)  hihetetlenül ritka, megmagyarázhatatlan gyors lefolyású reakció,  nincs rá válasz, hogy miért alakul ki.

 

Nem lehet előre látni, sem megelőzni. 50.000 szülésből egyszer fordul elő, sok orvos egész életében nem találkozik ilyen sajnálatos komplikációval annyira ritka. Tízévente egy, ha megtörténik.Tim azt mondta: „Nem voltak árulkodó jelek, majd bumm – halott volt. Olyan volt, mint egy villámcsapás.” 
Timnek próbáltak segíteni a barátok és a család, de a mai napig nem tudta feldolgozni, ami történt.

 

 

“Született egy babánk, a feleségem pedig meghalt…”

 


„Ez nehéz kezelni, nehéz megérteni, nehéz feldolgozni.  Született egy babánk, a feleségem pedig meghalt, a három éves fiam pedig állandóan azt kérdezte, hol az anyukája. Natalie elvesztése után az első hat hónap  elviselhetetlen volt. Nem is tudom hogyan éltem túl. 18 hónappal a halála után, elkezdtem  az életemet újra összerakni.”

 

  

Hat hónappal azután, hogy Natalie meghalt, Tim úgy döntött, hogy tesz valamit annak érdekében, hogy az emberek emlékezzenek a feleségére. Szerette volna felhívni a figyelmet erre a gyors lefolyású szörnyűségre, az ME-re.Létrehozott egy baba ruha márkát, Natalie Cook ruházat a neve és  minden ebből befolyó pénzt a Magzatvíz Embólia Alapítványnak ad. 
„Nagyon szerette a gyerekeket és annyira vágyott egy kislányra is. Az ő neve, mint márka, megtartja az ő emlékét, és minden alkalommal, amikor eladunk valamit, a pénz megy a ME alapba. Ez az egyetlen módom arra, hogy tegyek valamit.” – mondta.

 

 Több, mint 2 év telt el a halála óta, Tim sokat beszél a gyerekeknek az anyukájukról és megemlékeznek Natalie-ról minden nap. A házukban rengeteg fotó található róla. „A lányom már olyan korban van, amikor nagyon érdeklődő mindennel kapcsolatban. Látta például az esküvői fotónkat a nappaliban, és megkérdezte, ki az a képen. Mondtam neki, hogy ő a mama, de azt kérdezte: Hol van? Miért nem látom őt? El kellett magyaráznom, hogy ő a mennyben van, de azt mondta sírva, hogy szeretné látni, ölelni és beszélni vele…”Mindkét gyermeke másképp éli meg ezt az egészet: “A kislányomnak nincsenek emlékei az édesanyjáról, de a fiamnak van. Neki szakember segítségére is szüksége volt ahhoz, hogy fel tudja dolgozni a történteket.”

 „Úgy gondolom, tenni kell valamit, hogy az anyák tudják, mi történhet a szülés során. Mert igen. Ez is megtörténhet. Ez ijesztő, de fontos. A magzatvíz embólia az esetek 85 %-ban halálos kimenetelű…”

 

Tim életének ez az egyik fő célja most. A másik pedig az, hogy szeretetben fel tudja nevelni két gyermekét. Egyedül. 

 
 

kép forrása: Mirror

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!