Gluténmentes napló

Íme Magyarország apró gyöngyszeme, amit mindenképp látni kell

Létezik egy apró gyöngyszem Magyarországon: Zengővárkony. A kis baranyai falut különleges hangulat övezi, szeli át. Ez a múlt emléke.

 

 

zengovarkony_tojasm

 

Az ott élők ugyanis hűen őrzik múltjuk emlékeit, a hagyományokat.

 

husvet_programpk_zengovarkony7

 

A kis összetartó közösségben ünnepekkor előkerül a gyönyörű népviselet, mai napig készülnek a híres régi minták alapján a szőttesek, a tojásfestés ősi hagyományait is lelkesen őrzik, követik.

 

husvet_programpk_zengovarkony

 

husvet_programpk_zengovarkony11

 

Zengővárkony egyik nevezetessége a Míves Tojás Múzeum, amely bár kicsike faluban működik, mégis Európa-szerte híres.

 

zengovarkony_tojasm

 

A Míves Tojás Múzeum ugyanis hazánk első és Európában is ritkaságnak számító állandó hímestojás-kiállítása festői környezetben a 682 m magas Zengő lábánál fekvő Zengővárkony községben talált otthont. Közvetlenül elérhető a 6-os útról, Pécstől 17 km-re a zengővárkonyi elágazásnál letérve.

 

husvet_programpk_zengovarkony8

 

A Múzeum valóban varázslatos, jellemzi a szépség, a béke, a harmónia. Több száz különleges technikával készített míves tojás kapott helyett a Múzeumban, akad köztük egyedi, máshol sehol nem látható darab is. A kiállítás szemet gyönyörködtető látvány.

 

husvet_programpk_zengovarkony5

 

A múzeum megszületése Nienhaus Rózsának köszönhető, aki szenvedélyesen és óriási szakértelemmel  gyűjti ezeket a szebbnél szebbnél, egyedibbnél, egyedibb alkotásokat, a míves tojásokat, illetve az iparművészeti technikákkal díszített példányokat is.

 

husvet_programpk_zengovarkony10

 

 

Rózsával volt szerencsém többször is találkozni. Először egy televíziós riport keretében, ahol olyan érdekesen mutatta be a Múzeumot, hogy teljesen elvarázsoltak a történetek, a légkör. Akkor és ott szerettem bele a Tojásmúzeumba. Rózsával a mai napig kapcsolatban állunk, amiért hálás vagyok. Egy igazán értékes, igaz ember.

 

husvet_programpk_zengovarkony13

 

A Múzeum egész évben nyitva tart és különleges alkalmakkor egyéb színes programok is várják az érdeklődőket.

 

Míves Tojás Múzeum Zengővárkony

 tel:  00-36-72-466-605

fax: 00-36-72-566-012

 

husvet_programpk_zengovarkony9

 

Míves Tojás Múzeum Zengővárkony

e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com  tojas@museum.hu

honlap:www.tojasmuzeum.ini.hu

 

husvet_programpk_zengovarkony6

 

 

Húsvét 2017– Hímestojás – Míves Tojás Múzeum

 

 

Húsvét, a természet tavaszi megújulásának ünnepe, hímestojás, piros tojás, tojásfestés, Nagyhét,  locsolkodás, népi hagyomány – vezérszavak az internet, facebook keresőn, s mindegyik nyomán eljutunk a Míves Tojás Múzeumhoz. Csak Zengővárkonyig kell utazni, hogy ebben a kis múzeumban megcsodálhassuk a világ minden táján ismert és művelt tojásdíszítés remek alkotásait, az emberi fantázia és kézügyesség szépséget sugárzó termtményeit.

 

A Múzeum 18. éve, immár hagyományt teremtve, rendezvényei által is szolgálja a tojásdíszítés népszerűsítését, Nagyheti programjai segítik a látogatók ünnepi felkészülését.

 

 

Ifjúsági Tojásfestő Verseny

 

A múzeum húsvéti programjai virágvasárnapon (az idén április 9-én), a múzeum megnyitásának évfordulóján kezdődtek az Ifjúsági Tojásfestő versennyel. A résztvevők már nem teljesen kezdő tojásfestők. A versenyre előzetesen beküldött díszített tojásokkal (2 db) lehetett jelentkezni.

 

 

 

 Versenyen kívül bárki asztalhoz ülhet, tanulhat tojást díszíteni a Nagyhét minden napján (április 10-15, naponta 10-18 óráig). Az óvodás korú gyermekek, csoportok számára (előzetes  jelentkezés előnyt jelent) alapozó készségfejlesztő gyakorlatokat szerveznek.

 

 

A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében mindenki saját kezűleg készíthet hímes tojás ajándékot. Az alkotások létrejöttét szakértő kezek, neves tojásfestők segítik. Közben a látogató közönség azt is nyomon követheti, hogyan válik egy hétköznapi pőre tyúktojás igazi hímessé.

 

 

A programon kívül a látogatók kedvükre válogathatnak a múzeumban vásárolható szebbnél-szebb hímesek, ajándéktárgyak, kiadványok közül. Megismerkedhetnek hagyományos locsoló versekkel,  illetve a múzeum által készített minden korosztály számára érdekes, szebbnél szebb hímes tojás mintákat ismertető játékokkal.

 

 

Tojásdíszítő bemutatók 

 

A tojásdíszítő bemutatók során a különböző díszítő módszerek folyamatát, elsősorban a tojásírást ismerhetik meg a látogatók. Változatlanul nagy érdeklődésre tart számot az u.n. rátétes tojás díszítés, amikor különböző anyagoknak a tojáshéj felületére való rögzítésével alakítják ki a díszítő mintázatot az alkotók. Idén  a fémrátétes díszítés, közismert nevén a tojáspatkolás (hétfőtől szerdáig), valamint a magrátétes díszítés (csütörtök, péntek) bemutatása lesz még a napi programban.

 

 

Húsvéti Ünnepnapok

 

Húsvét hétfőn, reggel ½ 10-kor  kezdődő istentiszteletre népviseletbe öltözve sétál a Zengővárkonyi Népiegyüttes és délután 15 órakor „Húsvéti locsoló”című néptáncos műsorával a Míves Tojás Múzeum előtt köszönti az idelátogatókat.

 

Zengővárkonyban járva szakítsunk időt a település egyéb kiállításainak, parókiájának, tájházának, szelíd gesztenyés erdejének megtekintésére is.

 

A Míves Tojás Múzeum az év minden napján, így Húsvét időszakában is mindkét ünnepnapon (igény szerint meghosszabbított nyitvatartási idővel) szeretettel fogad minden érdeklődőt, várja látogatóit!

 

 

Hasznos tudnivalók: e-mail: mivestojasmuzeum@gmail.com  tojas@museum.hu

Honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu

Facebook: www.facebook.com/mivestojasmuzeum

tel:  00-36-72-466-605

fax: 00-36-72-566-012

nyitva tartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (Nagyhét kivételével)

csoportoknak előzetes telefonos bejelentkezését kérik

 

 

 

 

 

 

Akikkel együtt dolgozunk:

Tojásmúzeum Zengővárkony

 

 Akikkel korábban együtt dolgoztunk:

 

Szívesen dolgozom olyan márkákkal, amelyeket ismerek, szeretek és amelyekben hiszek. Ha  együttműködésben gondolkozol, és úgy érzed én lennék a megfelelő ember a márkád képviselésében, kérlek vedd fel velem a kapcsolatot: koronczayedit@gmail.com

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!