Gluténmentes napló

Ropogós héjú, puha belsejű kenyér – bögrés recept

Nincs okom panaszra, hiszen eddig is szuper és finom  kenyereket sütöttem. Azonban a héjuk nem volt ropogós és nagyon hiányzott már az a régi, igazi kenyér. Ezért úgy döntöttem kicsit variálok a sütés hőfokával és meglátom mi sül ki belőle.

 

Nos, ő a végeredmény 🙂

 

2016-01-03 18.44.39

 

A kísérletezgetésnek elsőre óriási sikere lett, sikerült ugyanis egy tökéletes, ropogós héjú és puha belsejű, nagyon finom kenyeret sütnöm. El nem tudom mondani mennyire jól esett megenni ezt a finomságot 🙂

 

2016-01-03 18.43.11

 

2016-01-03 19.25.10

 

Ropogós héjú, puha belsejű kenyér

bögrés recept

(én egy mérőpoharat használok, amit H. Marikától kaptam – http://malenakonyhaja.blogspot.hu/.

Ez a mérőpohár 225 grammos, 350 ml-es)

 

A recept:

gluténmentes

tejmentes

 

2016-01-03 18.44.24

 

 

Hozzávalók:

1, 5 bögre Nutri Free mix Per Pane kenyérliszt

(itt vásároltam, akciós áron – 1329 Ft/kg:

Egészség Market)

 

0, 5 bögre  Schar Mix B

 

3 evőkanál burgonyapehely – Cornito

 

3/4 csomag szárított Budafoki élesztő

 

3 evőkanál olaj

 

1 bögre meleg víz

 

só ízlés szerint

 

2016-01-03 18.42.59

Elkészítés:

Egy tálba beleöntöm a száraz hozzávalókat, arra figyelve, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen egymással, mert különben nem fog megkelni a tészta. Majd jöhet a meleg (de ne forró) víz és végül az olaj.

 

A hozzávalókat nagyon alaposan össze kell keverni kézi mixer dagasztó spiráljával. Én 10 percig dagasztottam.

 

Egy tepsit kibélelek sütőpapírral, a sütőpapír hosszabbik széleit behajtogattam, mivel nem formában sütöm a kenyeret és nem akarom, hogy szétlapuljon a kenyér.

 

Jó olajos kézzel kiemelem a tésztát a tálból, formázom és óvatosan beleteszem a tepsibe.

 

Vizes késsel 3 helyen bevágom a tetejét.

 

 

Egy szilikonos formába hideg vizet tettem és a kenyér mellé tettem a tepsibe. Ezzel támasztottam ki a sütőpapírt, amit behajtogattam, mert sehogy sem akart megállni. Így a kenyérkémnek oldalt volt támasztéka és tudtam, így nem fog szétterülni. A másik oldalon a tepsi széle tartotta.

 

 

40 fokos sütőben egy órát kelesztettem, a sütő ajtaját nem nyitottam ki.

 

 

Utána 140 fokon 15 percet sütöttem, ekkor még nőtt egy kicsit a kenyér.

 

 

Ekkor lekentem a tetejét ismét vékonyan, olajjal.

 

 

Majd 220 fokon sütöttem 20 percet. Ekkor kapott a kenyér egy szép külsőt.

 

 

Majd 170 fokon újabb 20 percet sütöttem.

 

 

A sütőben a kelesztésnél, illetve a sütésnél középre tettem a rácsot és rá a tepsit a kenyérrel.

 

 

Amikor láttam, hogy nagyon barnul a teteje, akkor a sütő legalsó részére helyeztem át, hogy ne égjen meg.

 

 

Amikor megsült a kenyér, egy rácsra helyeztem át és megvártam, míg kihűl és csak utána szeleteltem fel, így már nem volt belül ragacsos.

 

 

2016-01-03 18.43.31

 

2016-01-03 18.44.15

 

2016-01-03 19.25.25
 

Egy tökéletes, igazi kenyér született, a héja ropogós, a belseje puha.

Nagyon-nagyon finom.

 

2016-01-03 18.44.31

 

2016-01-03 19.25.38

 

2016-01-03 19.25.49

 

2016-01-03 19.26.05

 

 

 

 

 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Szia! Az élesztőt mikor beleteszed a tálba, akkor kell arra figyelni hogy ne pont a sóra szórd… Erre értettem. 🙂 Lehet hogy az élesztő nem volt jó, azért nem kelt meg, sajnos 1-2-szer én is jártam így. Vagy a kelesztés alatt nem kapott huzatot esetleg a tészta? Langyos helyen kelt? Ezzel az alaprecepttel készítek mindent és működik… 🙂 Ha bármiben tudok segíteni, kérlek írj!

  2. Brigi88 says:

    Szia! Megcsináltam a kenyeret, de abszolút nem kelt meg. Az lenne a kérdésem, hogy azt hogyan csinálja, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen, hiszen ha összekeverem a hozzávalókat, elkerülhetetlen. Utifűmaghéjat lehet bele tenni pluszba?

    Köszönöm!

  3. Ildikó Boros says:

    Igen van, majd előkeresem, de nincs fényképem hozzá, pótolom….. Nem használok semmilyen keverék lisztet, mert tele vannak pelyhekkel, keményítőkkel, az nem egészséges…Amúgy baromira drágák!

  4. Sajnálom…:-( Nekünk is sok időbe telt, mire megtaláltuk a megfelelő liszteket, mert hiába gm, ugye nálunk is van még egy csomó allergia, intolerancia sajnos… És neked vannak jól bevált lisztjeid, esetleg receptjeid?

  5. Ildikó Boros says:

    Most mit mondjak…Könnyű annak, aki használhatja a fenti liszteket, nekem tilos a kukorica, a burgonya és a napraforgó étolaj!


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!